DAGPROGRAMMA POETRY CIRCLE MANIFESTATIE
14:00-20:00
24 JUNI
@ TOLHUISTUIN
LET OP: het dagprogramma in de Tuin is gratis toegankelijk. Voor workshops en het avondprogramma moeten losse tickets gekocht worden.
Poetry Circle Manifestatie: dé dag voor spoken word en woordkunst. Voor alle woordkunstenaars, verhalenvertellers, spoken word-artiesten, in de dop of al ontpopt. Voor alle liefhebbers van woorden, gesproken of geschreven. Voor de lezers, de schrijvers, de kijkers, de doeners, de luisteraars, en iedereen ertussenin. Op 24 juni komen we samen om het woord en de kunstenaars te vieren in de Tolhuistuin in Amsterdam, alsof we thuis zijn.
*Scroll voor alle programma’s
Poetry Circle:
Opening – Poetry Circle 020 – Poetry Circle 013 – Open Mic
Poetry Circle 010 – Poetry Circle 058 – Poetry Circle 038
Poetry Circle 040 – Poetry Circle 070 – Open Mic
De Poetry Circles volgden 6 maanden lang elke week een workshop, onder begeleiding van vaste coaches en wisselende gastdocenten.
Aan het einde van het seizoen werkt iedere Circle in 4 weken samen met een regisseur naar een eindproduct. Dit kan van alles zijn! Een voorstelling, een podcast, een bundel. Het eindproduct wordt gepresenteerd op het Poetry Circle Festival, de afsluiting van het Poetry Circle-seizoen. Ook wordt er geprobeerd nog extra presentatiemomenten te organiseren, zodat jullie eindproduct aan zoveel mogelijk mensen gepresenteerd kan worden.
Aanvang: 14:30 – 15:30, 16:30-17:30, 19:00-20:00
Duur: 3 blokken van 1 uur. Check het blokkenschema voor meer informatie.
Voertaal: Nederlands
Locatie: Tuinpodium
Full Circle
Showcases van Full Circle: tussentijdse presentaties van de deelnemers.
Full Circle is een professionaliseringstraject van Poetry Circle, waarin makers met een startende professionele praktijk, onder begeleiding van vaste coach Mirte Hartland en wisselende gastdocenten, hun schrijverschap verdiepen en inhoudelijk ontwikkelen.
Aanvang: 16:00, 17:00
Duur: 2 blokken van een half uur. Check het blokkenschema voor meer informatie.
Voertaal: Nederlands
Locatie: Plataan (Tuin)
Imaginings – Anja Hiddinga & Kitchen’s Light
De film Imaginings (Anja Hiddinga, 2022) kwam tot stand in samenwerking met het dove dichterscollectief Kitchen’s Light. In de film vertellen de dichters hun verhaal op een poëtische wijze in gebarentaal, ook wel: signed word. Ze nemen de kijker op een indringende manier mee in hun ervaringen en gedachten.
Kitchen’s Light is een groep performers die eigen voordrachten geven in hun moedertaal, de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Kitchen’s Light is opgericht in 2019, na een serie workshops van spoken word-kunstenaar Elten Kiene. De groep brengt ‘signed word’ performances, individueel of gezamenlijk, in freestyle stukken, klassieke gebarenpoëzie en ‘visual vernacular’ (een ‘eigen’ voordrachtsvorm van gebarentalen). Story telling en sign dancing (songs en muziek die vertaald worden in gebarentaal) staan ook op het repertoire.
Anja Hiddinga is een Nederlandse filmmaker die verschillende films over doofheid gemaakt heeft waaronder vijf gedichten in gebarentaal (Bewogen, 2005), de documentaire Ik gebaar, ik leef (2012) en de korte film Embodiment of Conflict (2022) over de controverse over de status van gebarentaal. Daarnaast is ze onderzoeker en docent bij de afdeling Antropologie van de Universiteit van Amsterdam.
Aanvang: 15:00
Duur: 20 minuten
Voertaal: Engels
Locatie: Tuinhuis
Ergens thuis en de ruimte ertussen – Sjaan Flikweert
In de audiovisuele dichtbundel ergens thuis en de ruimte ertussen heeft Sjaan Flikweert samen met componist Marc Alberto, cinematograaf CJ P. Roxas en regisseur Angela Tellier de zoektocht naar thuis verbeeld in tekst, beeld en geluid.
Deze persoonlijke verhalen nemen ons mee in de verwarring van het niet toebehoren, vervreemding en thuiskomen bij onszelf. Ergens thuis en de ruimte ertussen schuwt niets en toont de kracht van kwetsbaarheid.
Aanvang: 16:30
Duur: 30 minuten
Voertaal: Nederlands
Locatie: Tuinzaal
Likeminds Solo Factory
Oudail el Omari – Hijra
Een beter leven is, een leven waar iedereen naar verlangt. Opzoek naar een plek om thuis te voelen. De één verandert van baan, de ander verhuist naar een andere stad. Sommigen emigreren naar een ander land. In de meeste gevallen maak je je keuze bewust, in de hoop dat je de goede keuze maakt. Wat als de keuze al vóór je wordt gemaakt? Door je ouders of de overheid? Je staat er machteloos bij, omdat je stem niet telt.
Hijra is een solovoorstelling over emigratie, zoektocht naar een thuis en wat dat allemaal meebrengt. Hoe emigratie mij (Oudail) de persoon heeft gemaakt die ik vandaag de dag ben. Het is een poëtisch eigen verhaal vertelt op oosterse muziekklanken, waardoor je naar een andere wereld wordt geïmmigreerd.
Ernanda Brandt – Als ik sta zonder benen
Een fysieke zoektocht naar het vinden van een nieuwe definitie
“Als ik sta zonder benen, mijn armen een eigen leven leiden, ik zweef daar ergens tussen in.”
mogen hebben wat je hebt – mogen voelen wat je voelt.
“Mama? Papa?”
Mogen doen wat je voelt dat je wil doen, of er gedaan moet worden – mogen houden van waar je van houdt. Je erkent wat je geestestoestand is, waarna je ‘de zin van je leven opnieuw definieert’- mogen zeggen wat je diep van binnen aanvoelt dat je te zeggen hebt – mogen ervaren, gewaarworden, wat je ervaart.
“Het is zo leeg, zo leeg leeg, leeeeeeeg hier, van binnen”
mogen weten wat je diep van binnen als wijsheden in je draagt en weet – mogen eigen waarden en normenpatronen ontwikkelen en ernaar leven – de realiteiten uit je eigen geschiedenis en die van je voorouderlijke lijn erkennen, ‘er laten zijn’.
“Ik zie dingen, kijk dan niet, ik hoor dingen, luister dan niet” Wat als je in zo’n crisis zit?